Expositie galerie fotografie Philippe Braqeunier | The Ravestijn Gallery

Jan Pieter Ekker, Het Parool, January 28, 2021

Expositie galerie fotografie: Earth not a globe van Philippe Braquenier in The Ravestijn Gallery.

De Belgische fotograaf Philippe Braquenier (Mons, 1985) richt zich op de culturele en politieke macht van beeldenin onze samenleving, met name in een‘post-truth-society’, waarin feiten subjectief zijn geworden, de waarheidverdacht is en de werkelijkheid een constructie. 

 

Met zijn project Earth not a globe duikt Braquenier in de wonderlijke wereld van flat-earthers. Die volgen de ideeën van de Britse uitvinder en schrijver Samuel Rowbotham (1816-1884), die tegen het einde van de 19de eeuw

pseudowetenschappelijke ideeën verspreidde over de vorm van de aarde. In navolging van hem verzetten flatearthers zich tegen de ‘round earth-samenzwering’; zij geloven dat gefraudeerd wordt met gps-apparaten en verwijzen naar empirisch ‘bewijs’, waarbij ze dikwijls gebruikmaken van buitengewoon uitgebreide theorieën en experimenten. Zo lanceerde Mike Hughes zichzelf in 2017 met behulp van een zelfgemaakte raket, om daarmee de bevindingen van Nasa te ontkrachten.

 

Voordat hij zijn eerste foto maakte, deed Braquenier ruim een jaar onderzoek; hij werd lid van forums en ging Instagrampagina’s en flat earth-pagina’s volgen. “Ik wilde afstand creëren en grondig doen alsof ik aan de verkeerde kant van de wetenschap stond. Soms twijfelde ik aan mezelf. Dan hebben flat-earthers het over ingewikkelde, goed onderzochte theorieën over vloeistofmechanica of thermodynamica. Ik vroeg me af of ze onzin spuien. Maar ze laten altijd iets kleins weg, waardoor hun voorstelling van zaken in hun voordeel werkt.”

 

THE RAVESTIJN GALLERY | GAlerie fotografie  

 

Opgericht in 2012 in Amsterdam door Jasper Bode en Narda Van ‘t Veer, een van de toonaangevende foto galleries  in Nederland met een focus op nieuwsgierige en provocerende benaderingen van hedendaagse fotografie.

 

Bode en Van ‘t Veer brengen tientallen jaren ervaring samen met het cureren van fototentoonstellingen en het vertegenwoordigen van een diverse groep fotografische talenten in binnen- en buitenland.

 

Als u de galerie fotografie privé wilt bezoeken, aarzel dan niet om een ​​afspraak te maken. Wij leiden u graag rond.

 

T: +31 (0)20-5306005 

E: info@theravestijngallery.com