Het Parool: Tentoonstelling fotografie Inez & Vinoodh in The Ravestijn Gallery

September 15, 2019

The Ravestijn Gallery toont werk van Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin. Het duo is daarmee na ruim 20 jaar terug bij Jasper Bode. 

 

Toen het fotografenduo Inez van Lamsweerd & Vinoodh Matadin vorig jaar aan een nieuw boek begon, besloten ze het te benaderen alsof het een catalogus was voor een tentoonstelling. Er stond alleen nog helemaal geen nieuwe tentoonstelling gepland.

 

“We wilden iets met drieluiken. Maar drieluiken op twee pagina’s, dat is lastig. We kwamen als snel tot de conclusie dat we onze drieluiken het best konden tonen door ze aan de muur te hangen.” Ze besprak het idee met Jasper Bode van de The Ravestijn Gallery, die van 1990 toen Inez van Lamsweerde van de Rietveld kwam, tot ze naar New York vertrok in 1997, al haar agent was geweest. ‘Waarom niet?’ zei hij. ‘Waarom hangen we ze niet aan de muur?’

 

Inez & Vinoodh tentoonstelling fotografie Amsterdam

Van het een kwam het ander. ‘We hebben een lange geschiedenis met elkaar, onze relatie is heel hecht. Het werd ons duidelijk dat het tijd was om weer iets samen te doen en nu hebben Vinoodh en ik weer een galerie in Nederland. The Ravestijn is de perfecte internationale uitvalsbasis.’

 

‘Met Jasper hebben we het echt over de inhoud van ons werk, de strategie van onze tentoonstellingen gekoppeld aan de verkoop. We bespreken waar we mee bezig zijn en de richting waarin we ons willen ontwikkelen. Wat we willen laten zien en de manier waarop, zodat waar ons werk over gaat het best op de muur terecht komt. Die gesprekken zijn voor ons altijd heel waardevol geweest. Ik ben blij dat we de draad weer hebben opgepakt.

 

Inez & Vinoodh: ‘ Het draait bij ons voortdurend om hetzelfde: onze verbazing over hoe ongelofelijk fascinerend het menselijk gezicht is. Het komt elke keer opnieuw neer op de specifiekheid van ieder mens. Dat kan te maken hebben met de manier waarop de ogen in de schedel zitten of hoe iemands hoofd op zijn nek zit. Het kan subtiel zijn of groteske vormen aannemen. Daar kun je eindeloos mee spelen: met computermanipulatie kun je dingen vergroten. Je kunt een soort van abstractie bereiken, door alles weg te halen of van alles te veranderen, waardoor wat ons ze boeit aan iemand naar boven komt.’

 

The Ravestijn Gallery | tentoonstelling fotografie Amsterdam

 Opgericht in 2012 in Amsterdam door Jasper Bode en Narda Van ‘t Veer, een van de toonaangevende foto galleries  in Nederland met een focus op nieuwsgierige en provocerende benaderingen van hedendaagse fotografie.

 

Bode en Van ‘t Veer brengen tientallen jaren ervaring samen met het cureren van fototentoonstellingen en het vertegenwoordigen van een diverse groep fotografische talenten in binnen- en buitenland.

 

Als u de galerie privé wilt bezoeken, aarzel dan niet om een ​​afspraak te maken. Wij leiden u graag rond.

 

T: +31 (0)20-5306005 

E: info@theravestijngallery.com