Ode aan de uitbeelding van de mens met portretten in alle vormen en maten

Jan Pieter Ekker, Het Parool, July 28, 2022

Wekelijks licht de redactie van Het Parool een bijzondere expositie of een fotoboek uit. Deze keer: de groepstentoonstelling The Portrait bij The Ravestijn Gallery.

 

‘What could be more simple and more complex, more obvious and more profound than a portrait?’ vroeg de dichter Charles Baudelaire zich (in het Frans) af. Ofwel: wat is er eenvoudiger en complexer, duidelijker en dieper dan een portret?

 

De vraag dient als uitgangspunt voor de zomertentoonstelling The Portrait: a group show bij The Ravestijn Gallery. Het is een ode aan de uitbeelding en verbeelding van de mens. Van traditioneel en documentair tot meer verrassende en onconventionele manieren om gelijkenissen weer te geven, en van eerlijke en onthullende tot meer ongrijpbare interpretaties van het genre.

 

Er zijn portretten te zien in alle vormen en maten, gemaakt door fotografen en kunstenaars als Robin de Puy, Koos Breukel, Blommers & Schumm, Michael Bailey-Gates, Fake Shamus, Patrick Waterhouse, Pacifico Silano en Asger Carlsen. Het hier afgebeelde portret van Cindy Sherman is in 2019 gemaakt door het Nederlandse duo Inez & Vinoodh. 

 

The Portrait: a group show, t/m 27 augustus bij The Ravestijn Gallery, Westerdok 824.