A Glint In The Kindling

Peter van Brummelen, Het Parool, September 8, 2021

Wekelijks licht de redactie van Het Parool een bijzondere expositie of een fotoboek uit. Deze keer: A Glint in the Kindling.

 

Michael Bailey-Gates (1993) was al een succesvol model, te zien in campagnes van grote merken als CK One en DKNY, toen hij begon te fotograferen. In zijn fotografische werk is hij nu vaak zijn eigen model. Zoals ook in de foto hierboven, die Birthday heet en die hij maakte met een zelfontspanner. De emotie op het gelaat van Bailey-Gates laat zich moeilijk lezen, maar de baby die hij op schoot heeft, lijkt elk moment in huilen te kunnen uitbarsten.

 

Waarom de foto Birthday heet? Ja… Nog geheimzinniger is de titel van Michael Bailey-Gates’ boek waar de foto onderdeel van is: A Glint in the Kindling (op zijn Nederlands: Een glinstering in het aanmaakhout). Op de foto’s, die binnenkort ook te zien zijn in The Ravestijn Gallery, laten Bailey-Gates en vrienden met ook alweer zulke intrigerende namen als King Princess en Torraine Futurum de grenzen tussen man en vrouw vervagen. Heel actueel dus, maar in zijn stijl van fotograferen lijkt Michael Bailey-Gates soms ook te refereren aan het inmiddels klassieke werk van Robert Mapplethorpe.

 

The Ravestijn Gallery, Westerdok 824, van 18 september tot 16 oktober.