FD Persoonlijk: Lockdown Collages van Nico Krijno in The Ravestijn Gallery

May 27, 2020

De lockdown veroorzaakt angst en stress, maar sommige kunstenaars worden juist gestimuleerd door de eenzaamheid van gedwongen isolatie. Zoals Zuid- Afrikaan Nico Krijno, te zien met zijn Lockdown Collages in The Ravestijn Gallery.

Kunstenaar Nico Krijno is het wel gewend om afgesloten te zijn van de rest van de wereld­. Hij leidt een teruggetrokken bestaan met zijn vrouw en twee kinderen. Ze wonen op een boerderij buiten Kaapstad en zien normaal gesproken bijna niemand.

Zo begon Krijno’s zoektocht naar een tegengif voor de stress en angst. Hij zocht in zijn omvangrijke archief naar foto’s die hem konden helpen bij het maken van ‘werk dat diametraal staat tegenover de hopeloze vrees die ik voelde’.

Voor de Lockdown Collages ontwikkelde Krijno een nieuwe werkwijze, maar inhoudelijk past het werk binnen zijn oeuvre, dat sterk is beïnvloed door zijn ervaringen als ontwerper voor het theater en maker van experimentele films.

De collages zijn speels, een tikkeltje dromerig en gewoon heel plezierig om naar te kijken, met beelden die schijnbaar achteloos met elkaar versmelten, combinaties van abstracte vormen en alledaagse voorwerpen, doorweven met psychedelische flarden. Als serum tegen angst en onzekerheid zijn de Lockdown Collages bijzonder effectief. Want wie wordt hier nou niet vrolijk van?

 

Expositie

Ruim zeventig van Nico Krijno’s Lockdown Collages zijn tot 31 oktober te zien bij The Ravestijn Gallery in Amsterdam.

 

Photo art galley in Amsterdam | The Ravestijn Gallery

 

Opgericht in 2012 in Amsterdam door Jasper Bode en Narda Van ‘t Veer, een van de toonaangevende foto galleries  in Nederland met een focus op nieuwsgierige en provocerende benaderingen van hedendaagse fotografie.

 

Bode en Van ‘t Veer brengen tientallen jaren ervaring samen met het cureren van fototentoonstellingen en het vertegenwoordigen van een diverse groep fotografische talenten in binnen- en buitenland.

 

Als u de galerieprivé wilt bezoeken, aarzel dan niet om een ​​afspraak te maken. Wij leiden u graag rond.

 

T: +31 (0)20-5306005 

E: info@theravestijngallery.com




Bron photo art gallery Amsterdam: FD