Inez & Vinoodh at The Ravestijn Gallery

Vogue, September 30, 2019

Beroemdste Nederlandse modefotografie duo Inez & Vinoodh keert terug naar Nederland met een overzichtstentoonstelling in fotogalerie The Ravestijn Gallery in Amsterdam.

 Model Carmen Kass met drie hoofden en een naakt, digitaal gemanipuleerd lichaam naast een stilleven van drie lichtgele rozen. Een vervormde, rokende Lady Gaga naast een verleidelijk open bloeiende Hollandse tulp en model Hiandra Martinez in netkousen en pumps op rollerskates. Een greep uit de verzameling werken die te zien zijn in I See You In Everything, in de The Ravestijn Gallery in Amsterdam. 

 

Oud werk gecombineerd met nieuw, samengesteld door eigenaar Jasper Bode, die jarenlang de agent van het duo was. Noem het geen retrospectief of overzichtstentoonstelling, maar een verzameling nieuwe combinaties van werken, waardoor ongerelateerde werken een andere betekenis krijgen.

 

Al meer dan 25 jaar staan Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin aan de internationale top van de modewereld met hun krachtige beelden waarin niets is wat het lijkt. Een onderscheid tussen mode en kunst, vrij of commercieel werk maken ze niet. Alles is onderdeel van een overkoepelende creatieve visie om de mens in zijn ‘surrealistische realiteit te tonen’. 

 

Kate Moss met een baard, of een zelfportret waarop Inez Vinoodh zoent, en in het proces zo ongeveer haar hele gezicht verwoest. Esthetisch perfecte beelden die je verleiden en meelokken in een wereld waarin alles plots provocerend wordt omgedraaid. 

 

Koppel Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin dat ontelbare Vogue-covers fotografeerde, zo ongeveer alle grote sterren, campagnes maakte voor merken als Saint Laurent, Chloé, Louis Vuitton en Dior, boeken publiceerde, overzichtstentoon- stellingen samenstelde en uiteindelijk zelf een merk werd, met een eigen Byredo-parfum en een eigen juwelenlijn voor Mene.

 

De serie waarmee het allemaal begon, en die onlangs weer op hun eigen Instagram verscheen, was For Your Pleasure. Want waar Photoshop nu allang wordt gebruikt door alle fotografen, waren zij de eersten die digitale manipulatie voor modebeelden gebruik- ten. Op de beelden zie je onder andere twee modellen in hotpants op racefietsen met een Raketijsje in de hand en een raketlancering op de achtergrond. 

 

Kleurrijke, maatschappijkritische beelden vol zelfspot. Het hyperrealistische effect, veroorzaakt doordat voor- en achtergrond beide haarscherp zijn, maakt de foto’s nog absurder vergeleken met de grunge zwart-wit foto's van die tijd.

 

In april 1994 verscheen de serie in tijdschrift The Face. Dat lanceerde vrijwel onmiddellijk hun internationale carrière. De Amerikaanse Vogue belde, snel gevolgd door alle belangrijke tijdschriften en modehuizen.

 

De menselijkheid die in al hun werk de hoofdrol speelt, of het nu portretten zijn van sterren, mode series of campagnes, maakt dat iedereen dolgraag voor ze wil poseren. 

 

Inez & Vinoodh: “Onze werkwijze voor portretten is altijd hetzelfde wat betreft het licht, zodat we de techniek niet meer hoeven te bevragen en we ons puur op de persoon en het contact kunnen richten. Het doel is om iedereen als een held af te beelden en zo haar of zijn kracht om de maatschappij te veranderen te versterken.”