AG | Thomas Kuijpers: 'Souvenir'

Overview
Observeren, registreren, verzamelen: er zijn uiteenlopende motivaties te bedenken voor het maken van een foto. 

In de tentoonstelling Souvenir komt het werk van verschillende kunstenaars samen die de camera gebruiken in een poging bijzonderheden uit de alledaagse werkelijkheid te bewaren. Om te proberen vast te leggen wat anders verdwijnt: een ontmoeting, een tijdsbeeld, een geur, een vluchtig moment. Vanwege persoonlijke redenen, uit een gevoel voor nostalgie bijvoorbeeld, soms bijna dwangmatig zelfs, of simpelweg omdat het plezier brengt. Hoewel de uitkomsten zeer van elkaar verschillen, delen de makers in Souvenir de menselijke neiging voor het conserveren van echte ervaringen of dierbare verzinsels.

Kunstenaar, docent en alumna HKU Photography Maite Vanhellemont (1990) stelde voor AG een tentoonstelling samen vanuit haar eigen praktijk en interesse. De deelnemende kunstenaars variëren van ervaren makers tot net afgestudeerde talenten. Vijf van hen zijn alumnus van en/of als (gast)docent verbonden aan verschillende studierichtingen van de HKU.

"Afgelopen Pasen zat ik met mijn hele familie in de tuin van mijn opa en oma, om hen te herdenken. En in België doe je dat met frieten en speciaal bier in de zon." - Maite Vanhellemont

Mijn nicht vertelde over haar zoontje van vier en hoe hij altijd een eigen rugzakje bij zich draagt dat voor hem steeds te zwaar wordt, door alle stenen die hij er in verzamelt tijdens de wandelingen die ze samen maken.

 

Een aandoenlijke, maar voor mij ook zeer herkenbare anekdote. Misschien is het begonnen tijdens een vakantie met mijn ouders in Portugal, waar ik net als de kleine Samuel, en zoals zovelen, souvenirs zocht om mee terug naar huis te nemen. Schelpen, takjes, zand van het strand in een zakje. Dat verzamelen schijnt iets mens eigen te zijn, maar de meeste mensen leren het af.

"Of misschien kwam het later, toen ik als tiener fan werd van de liedjes van Spinvis en dacht 'dat wat hij zingt, dat doe ik ook'." - Maite Vanhellemont

 

Al zo lang als ik weet heb ik een sterke neiging tot verzamelen. Hetgeen ik verzamel refereert voor mij vaak aan een specifiek gevoel, een geur, een tijd, een plaats, een persoon. Een vluchtig gegeven dat ik vast probeer te houden met behulp van een gevonden of gekregen voorwerp. Fotografie is voor mij ook een manier, of liever een poging, tot bewaren: het conserveren van waargebeurde ervaringen of dierbare verzinsels.

Ik vind mijn werk in het alledaagse, in iets dat ik hoor of ruik of zie. In een gesprek met een vriend of vriendin, in de liefde en hoe die soms ook stopt. Of in mijn opa die doodgaat. Niet groots, maar gewoon, in de zetel, voor het raam in datzelfde huis waar ik de foto's nog van heb.

AG heeft mij gevraagd een expositie samen te stellen vanuit mijn eigen praktijk en interesse. Ik wil die gelegenheid graag aangrijpen om een tentoonstelling te maken met werk van kunstenaars en fotografen die — denk ik— een vergelijkbare connectie hebben met het medium fotografie.



Works